Stany Zjednoczone oficjalnie ogłosiły kandydata na stanowisko ambasadora w Polsce

Podziel się tym wpisem:

Biały Dom poinformował, że prezydent USA Joe Biden wskazał Marka Brzezinskiego jako kandydata na stanowisko ambasadora Stanów Zjednoczonych w Polsce.

Doniesienia, że to Mark Brzezinski zostanie wskazany przez Waszyngton na przedstawiciela w Polsce pojawiały się w mediach już od jakiegoś czasu. Kolejnym krokiem jest zatwierdzenie jego kandydatury przez Senat.

Agencja Associated Press wskazuje na „bliskie związki” Brzezinskiego z Polską. Komentuje też, że nowy przedstawiciel Stanów Zjednoczonych ma przybyć do Warszawy w okres, gdy „sojusznicy USA z Europy Środkowo-Wschodniej uważnie obserwują podejście administracji Bidena do prezydenta Rosji Władimira Putina”.

Związany z demokratami

Mark Brzezinski urodził się w 1965 roku. Jest synem Zbigniewa Brzezinskiego, doradcy ds. bezpieczeństwa prezydenta Stanów Zjednoczonych Jimmy’ego Cartera (w latach 1977-1981). Współpracował z prezydentem Barackiem Obamą. Był ambasadorem USA w Szwecji. Pełnił też rolę dyrektora wykonawczego Arktycznego Komitetu Sterującego Białego Domu, był członkiem Rady Bezpieczeństwa Narodowego w czasach prezydenta Billa Clintona.

Zna język polski, napisał pracę dotyczącą polskiego konstytucjonalizmu. W 2009 r. został uhonorowany Krzyżem Oficerskim Orderu Zasługi RP za działalność na rzecz Polski. Jest związany ze środowiskiem Partii Demokratycznej. Jego brat, Ian Brzezinski, kojarzony z obozem republikanów, to były zastępca asystenta sekretarza obrony USA ds. Europy i polityki NATO, ekspert Atlantic Council. Z kolei siostra, Mika, to znana w Stanach Zjednoczonych dziennikarka.

Źródła: whitehouse.org, Associated Press, PAP

Fot. United States Department of State